Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

WBJEE Syllabus 2015 Exam Pattern, Sample Papers, Model Question Papers

WBJEE Syllabus 2015

Hey if you are searching for WBJEE Syllabus 2015 then don’t you worry because this page is made to provide you entire information concern to West Bengal Joint Entrance Exam. Well is mandatory to have complete info about any exam like Exam pattern, scheme etc for getting success in competitive examination.

It is the common entrance exam, conducted by the West Bengal Joint Entrance Examinations Board for offering admission to undergraduate courses in Medical, Dental, Engineering & Technology, Pharmacy and Architecture in different Universities / Colleges of the state.

As it is the state level exam so it requires deep study and good practice. Sample Papers / Model Question Papers / Previous Papers help a lot in good preparation, so our team of privatejobshub.blogspot.com is gathered WBJEE Syllabus 2015, Exam Pattern, Sample Papers, etc in below module, that you should take a look…

West Bengal Joint Entrance Exam Syllabus

West Bengal Joint Entrance Exam is based on four subjects such are Mathematics, Physics, Chemistry and Biology. All topics (subject wise) are framed here on which questions are based -

Physics
Hydrostatics and Fluid Mechanics
Vibrations
Wave Motion
Thermal Physics
Mechanical & General Properties of Matter
Gravitation
Elasticity
Thermodynamics
Optics
Current Electricity
Electrostatics
Electromagnetic Induction
Modern Physics


Chemistry
Molecules and Chemical Arithmetic
Atomic Structure
The Periodic Table & Chemical Families
Chemical Bonding & Molecular Structure
Solubility and Solubility Products
Chemistry of Carbon Compounds


Mathematics
Algebra
Logarithms
Complex Numbers
Quadratic Equations
Permutation & Combination
Principle of Mathematical Induction
Binomial Theorem
Matrices
Sets
Probability
Trigonometry
Differential Calculus
Application of Calculus
Differential Equations


Biology
Science of Life
Ultra structure and functions of cellular components
Chemical constituents of living cells
Chromosome
Cell division
Genetics and Evolution
Molecular basis of inheritance
Evolution
Morphological variations and structural organization
Physiology and Biochemistry
Animals: Human
Taxonomy, Systematics and Biodiversity
Ecology and Environment
Biodiversity and Conservation
Environmental issues
Microbes and human welfare
Health and diseases
Biotechnology and its applications


WBJEE Exam Pattern

As we discuss above it is conducted on fours subjects such are Biological Sciences, Mathematics, Physics and Chemistry. All questions will be Multiple Choice Questions (MCQ-type).
  • Biological Sciences: 100 marks - 12.00 noon to 2.00 p.m.
  • Mathematics: 100 marks - 9.30 a.m. to 11.30 a.m.
  • Physics: 75 marks - 12.30 p.m. to 2.00 p.m.
  • Chemistry: 75 marks - 3.00 pm. to 4.30 p.m.

WBJEE Sample Papers / Model Question Papers

We are providing you some questions with answer (previous year) that will help you to understand with its level, type of ques. etc.

1. If r = 5 z then 15 z = 3 y, then r =
  1. y
  2. 2 y
  3. 5 y
  4. 10 y
Ans. 1

2. What is 35% of a number if 12 is 15% of a number?
  1. 5
  2. 12
  3. 28
  4. 33
Ans. 3

3. A computer is on sale for $1600, which is a 20% discount off the regular price. What is the regular price?
  1. $1800
  2. $1900
  3. $2000
  4. $2100
Ans. 3

4. A car dealer sells a SUV for $39,000, which represents a 25% profit over the cost. What was the cost of the SUV to the dealer?
  1. $29,250
  2. $31,200
  3. $32,500
  4. $33,800
Ans. 2

5. Of the following units which would be more likely used to measure the amount of water in a bathtub?
  1. Kilograms
  2. Liters
  3. Milliliters
  4. centigrams
Ans. 2

6. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere
Ans. 1

7. Nuclear sizes are expressed in a unit named
  1. Fermi 
  2. Angstrom
  3. Newton        
  4. Tesla
Ans. 1

8. The nucleus of an atom consists of
  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above
Ans. 3

9. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
  1. Molality        
  2. Molarity
  3. Normality     
  4. Formality
Ans. 1

10. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
  1. Na     
  2. Ag
  3. Hg     
  4. Fe
Ans. 4

How to Improve Memory Power / Concentration – More Details

Keep in touch with us for getting latest info about West Bengal Joint Entrance Exam and also for other details like recruitment, study material, etc. You can bookmark this page by pressing Ctrl + D. Follow us on facebook and Google Plus to get details on your time line. If you have any query than feel free to discuss with us in below comment section.





Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email